La Fira de Teatre de Titelles va néixer el maig de 1990, impulsada i organitzada pel Centre de Titelles de Lleida i patrocinada per l'Ajuntament de la ciutat.
El seu propòsit ha estat, des d'un principi, arribar a ser una plataforma de mercat per a la professió titellaire, i així mateix, de divulgació artística, sense menysprear el valor festiu que comporta la presència del públic als espectacles.
La seva primera edició fou dedicada exclusivament al teatre de titelles català, la segona va obrir les seves portes a les altres comunitats espanyoles i a la tercera, la programació es va ampliar a l'àmbit internacional.
Des d'aleshores i pas a pas, la Fira ha anat aprofundint en el seu caràcter de mercat, s'ha anat beneficiant de les millores de les infrastructures teatrals de la ciutat i ha crescut en convocatòria i qualitat artística.
La gradual evolució de la Fira és fàcilment constatable, sobretot per la nombrosa assistència de programadors (més d'un centenar), ara ja d'origen tant nacional com internacional, i també gràcies al marc festiu que durant aquests dies es viu a la ciutat de Lleida.
En l'actualitat, la Fira acull tant espectacles en escenaris a l'aire lliure com en sales, en una mateixa mesura. El número de companyies programades a cada edició gira entre les 20 i 30, amb la execució d'unes 70 sessions públiques i la presència de més de 300 professionals.
En aquests 25 anys, per la Fira han passat 500 companyies; unes 130 d'elles estrangeres, amb un total de més de 1000 sessions públiques. En la 25a edició comptarem amb la participació d'un total de 21 companyies i 76 actuacions, així com tallers per als més menuts.
Lleida es converteix en el marc idoni i punt de trobada i contacte entre companyies i programadors. La Fira així esdevé una necessitat tant pel públic lleidatà com dels mateixos professionals del sector. Aquesta necessitat queda patent en els prop de 30.000 assistents amb què la Fira va tancar el seu últim balanç en la seva 24a edició.
Així mateix, a l'entorn a la Fira s'han organitzat diferents esdeveniments i activitats paral·leles com exposicions, espais de reflexió i intercanvi, exposició de titelles a l'aparador, etc...
Per altra banda, diversos jurats formats per representants de diversos festivals nacionals i internacionals, així com personalitats del món de la cultura i el teatre, concedeixen anualment els premis Drac d'Or, un reconeixement a les companyies que per la seva qualitat hagin destacat al certamen.
Paral·lelament a la Fira de Teatre de Titelles, el Centre ha creat la Fira del Llibre de les Arts Escèniques, com a lloc d'exposició i venda de publicacions de titelles i d'espectacles en general. D'aquesta Fira, de caràcter anual, se n'han celebrat 13 edicions i enguany es pretén prosseguir amb la celebració de la seva 14a edició, amb actuacions i tallers per als més petits.
La Fira d'Artesans de Titelles arriba enguany a la seva 11a edició, fent arribar el treball artesanal dels titelles al públic en general.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada