Passa al contingut principal

COL·LECTIU LAMBDA: "ICONOGRAFIES DE LA DESOBEDIÈNCIA" A LA GALERIA PUNT DE LA MÀ D´EN ANDRÉS ISAAC SANTANA 16 GENER 2015

#LGTBCulturcatTotcat

Image

Comencem la nostra programació cultural del 2015 amb la visita a l’exposició “Iconografies de la desobediència” en la Galeria Punto, comisariada per Andrés Isaac Santana. Una proposta de màxim interès per als qui vulguen conèixer la perspectiva d’un nodrit grup d’artistes sobre la dissidència als poders establits.
Una qüestió, la de la desobediència, en la qual la comunitat LGTB ha jugat un paper important. Hi ha els qui s’entelen a imposar estructures, valors i rols socials, fins i tot en les maneres d’estimar. I també hi ha els qui es rebel·len a aquestes exigències mitjançant la desobediència.
Si vols participar en aquesta activitat, envia un correu electrònic per a confirmar la teua assistència aprojectes@lambdavalencia.org abans del dia 15 de gener, indicant el teu nom i un telèfon de contacte. La inscripció es realitzarà per ordre de recepció dels correus de confirmació d’assistència. Les places estan limitades a l’aforament de la galeria. Activitat gratuïta.
L’activitat començarà el divendres 16 de gener a les 19h. Les persones inscrites ens trobarem en la porta de la Galeria Punt (Av. Baró de Càrcer, 37) cinc minuts abans.
Artistes participants en la exposició:
Pierre Moliner, Wolf Vostell, Eugenio Merino, Henry Eric Hernández, Elio Rodríguez, Regina José Galindo, Abel Azcona, Ugo Martínez-Lázaro, Donna Conlon, Félix Fernández, Marcos López, Marcos Mojica, Alexis W., Juan Pablo Echeverri, Diego de los Reyes, Ananké Aseff, Rorro Berjano, Daniel Barceló, Juan Francisco Casas, La Fulminante [Nadia Granados], Daniel Tejero, Colectivo Orgía, Juan Carlos Martínez, Alex Francés.

Qui som

Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals és una associació privada sense ànim de lucre que es constitueix el 25 de setembre de 1986 motivada per la situació de discriminació legal i marginació social que patíem les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals. Des de llavors, Lambda treballa:
  • En la societat, denunciant públicament la discriminació legal i marginació social cap a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, educant sobre la realitat del fet homosexual, bisexual i transsexual, i lluitant per aconseguir la completa igualtat legal i social de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual i identitat sexual.
  • En la comunitat LGTB (lesbiana, gai, transsexual i bisexual), fomentant la salut, la participació social i la solidaritat, així com prestant servicis de suport.

símbol de Lambda

La lletra lambda és l’onzena lletra minúscula de l’alfabet grec. En els anys seixanta, quan es reprenia la lluita per l’alliberament sexual, esta lletra seria triada com un símbol per a lesbianes i gais: la justícia, la igualtat i la independència de la persona. La lletra lambda, per tant, simbolitza una sèrie de qualitats que són verdaders objectius del col·lectiu lgtb. En el Congrés Internacional per als Drets dels Gais, celebrat a Edimburg (Escòcia) en 1974, la lletra lambda va ser declarada oficialment com un símbol comú per a tots les organitzacions gais i lèsbiques del món.

Lambda és membre de…

La Federació Estatal de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (FELGTB), la International Lesbian & Gay association (ILGA), la Coordinadora d’Associacions de Lluita contra el VIH-SIDA de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA), la Coordinadora Estatal de VIH-SIDA (CESIDA), la Plataforma Feminista del País Valencià, les Comunitats Cristianes Populars de València, la Corrent Som Església i Xarxes Cristianes, la Plataforma de Voluntariat Social de la Comunitat Valenciana, el Consell de la Joventut de València, el Foro Social de València, el Consell de la Ciutadania de la Comunitat Valenciana i la Cimera Social del País Valencià.
A més, té signat un conveni de col·laboració amb el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV), Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV), la Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV), la Intersindical Valenciana, AMPGYL, Samarucs, Psicòlegs Sense Fronteres i La Rambleta. 

Què t’oferim?

Saps tot el que Lambda ofererix a la població LGTB? Saps que pot fer Lambda per tu?
A continuació pots veure tots els serveis que oferim:
Si necessites qualsevol altra cosa, fica’t en contacte amb nosaltres telefonant al 963312191 o enviat un mail a info@lambdavalencia.org 

Història sobre l’orgull

què és l’Orgull LGTB?

És la reivindicació pels drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals que es realitza tots els anys al voltant del 28 de juny.

per què el 28 de juny?

La matinada del 28 de juny de 1969 tingueren lloc els disturbis de Stonewall, que foren manifestacions espontànies davant una batuda policial que tingué lloc al pub Stonewall, del Greenwich Village de Nova York. Les batudes policials en locals d’ambient eren habituals en aquella època i aquella nit un grup de travestis, bolleres i marietes decidiren que ja n’hi havia prou. La lluita va continuar durant alguns dies entre la policia i lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Aquestes manifestacions són considerades com l’inici de la lluita moderna pels drets LGTB.

què va passar després dels disturbis de Stonewall?

Lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals començaren a organitzar-se de manera conjunta per tal de lluitar pels seus drets. Un any després, el 28 de juny de 1970 tingueren lloc les primeres manifestacions de l’Orgull a Nova York i Los Ángeles. A poc a poc altres ciutats del món s’anaren sumant. Hui en dia són centenars les ciutats que organitzen marxes reivindicatives per tal de recordar aquella rebel·lió.

quan començà l’Orgull a Espanya?

La primera manifestació de l’Orgull a Espanya tingué lloc l’any 1977 a Barcelona, quan l’homosexualitat i la transsexualitat encara eren il·legals. Anaren unes 5.000 persones, encapçalades principalment per dones transsexuals. Al final de la manifestació la policia carregà contra la gent, havent persones ferides i detingudes. Un any després Madrid organitzà la seua primera manifestació de l’Orgull, amb 7.000 manifestants. Barcelona convocà també manifestació i a Bilbao i Sevilla hi hagueren concentracions.

quan fou la primera manifestació de l’Orgull a València?

En 1979. Estava convocada pel Moviment d’Alliberament Sexual del País Valencià (MAS-PV) i participaren unes 5.000 persones. La manifestació fou conflictiva, ja que grups ultradretans convocats per Fuerza Nueva provocaren durant la marxa als manifestants.

I què passà després?

L’any 1981 foren legalitzades les primeres organitzacions homosexuals i l’activisme va patir una baixada, ja que la comunitat LGTB començava a disfrutar de la llibertat aconseguida després de la persecució del franquisme. Encara que les grans ciutats continuaven convocant manifestacions, aquestes eren minoritàries sense arribar a les mil persones. A principis dels 90 començà una nova època, ja que des de les organitzacions LGTB es comença a mobilitzar per a demanar una llei de parelles de fet. Així, Madrid i Barcelona tornen a convocar a milers de persones en les manifestacions de l’Orgull, fins arribar a 30.000 a Madrid l’any 1999. En 1992 València reprèn les convocatòries de l’Orgull, el Col·lectiu Lambda, que nasqué l’any 1986, convocava concentracions cada 28 de juny a la Plaça de la Mare de Déu.

què passà a partir de l’any 2000?

Una part important del moviment LGTB, que acabava de refondre la Federació Estatal de Gais i Lesbianes (posteriorment Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals – FELGTB), decideix convocar de manera unitària l’Orgull Estatal a Madrid. Eixe any més de 50.000 persones es manifestaren pels carrers demanant la igualtat. El creixement d’aquesta convocatòria ha estat continu al llarg dels anys, tenint com a moment culminat la celebració de l’Orgull Europeu l’any 2007.

i a València, quan reprenim les manifestacions?

El Col·lectiu Lambda i les altres entitats que en aquell moment convocaven l’Orgull a València (Granota i Herakles-Safo) decidiren l’any 2000 convocar una manifestació en lloc d’una concentració. Aquesta convocatòria eixia de la Plaça de la Reina i acabava a la Plaça Tavernes de la Valldigna on per la nit hi havia festa al carrer. Des d’eixe any la manifestació de l’Orgull a València ha anat creixent en participació i compta amb el suport de desenes d’organitzacions socials, sindicals i polítiques, així com amb la col·laboració de desenes d’empreses compromeses amb la diversitat sexual, de gènere i familiar.

Manifest Orgull LGTB 2014

Ja tenim enllestit el manifest de l’orgull 2014.

El pots llegir ací i adherir-te emplenant el següent formulari.

Gràcies pel teu recolzament!


Adhesió al manifest Orgull LGTB 2014






Galería Punto. Galería de arte que trabaja por la renovación constate de las propuestas artísticas, especializada en obras de arte contemporáneo, desde los clásicos modernos hasta las vanguardias emergentes y nuevas tecnologías. 

Pionera en España, GALERIA PUNTO, fue fundada en 1972 por Miguel Agraït y Amparo Zaragozá, quienes traen por primera vez a España grandes creadores del panorama cultural internacional. Sus hijos Nacho y Miguel incorporan artistas en la vanguardia de las nuevas tecnologías.

Actualmente dirigida por Nacho y su hermana, GALERÍA PUNTO retoma con fuerza su enfoque internacional, organiza exposiciones comisariadas y utiliza su Espacio B como plataforma de encuentro e investigación intra e inter cultural, mediante proyectos que exploran la convivencia de las artes plásticas con las artes escénicas, la literatura, la tecnologia.

GALERIA PUNTO trabaja por la renovación constante de las propuestas artísticas mediante la promoción de creadores emergentes y la consolidación de los artistas por los que apuesta, en estrecha colaboración con Museos, Galerías, Institucione Públicas y Privadas.

En el 2006 GALERÍA PUNTO recibe la Medalla de la Ville de Paris (Echelon vermeil) y en 1997 el Premio José Mateu a la "Trayectoria de la Galería por la labor de difusión del Arte Contemporáneo".

La trayectoria de la Galería está íntimamente ligada a la participación en numerosas ediciones de las principales Ferias internacionales y nacionales, y en el Comité Directivo de tres de ellas.

Artistas de renombre mundial han expuesto en la Galería como: Adami, Alechinsky, Appel, Clavé, Dubuffet, Julio González, Grupo "El Paso", Hartung, Donald Judd, Kenenth Noland, Matta, Joan Miró, Picasso, Tàpies, Chillida, Allen Jones, Peter Phillips, Richard Hamilton, Antonio Seguí, Vostell, y un largo etc.

PUNTO edita obra original y grafica. 

 

ARTISTAS EXHIBIDOS

· Grandes maestros españoles: Miró, Picasso, Tapies, Julio González, Alberto, Renau.
· El Paso: Canogar, Saura, Feito, Millares, Viola, Ribera, Serrano.
· Grupo Parpalló: Anzo, Ana Peters, Toledo, Genovés, Manolo Xil.
· Grandes Maestros Japoneses: Isobé, Yoshihara, Tanaka, Sofu, Onishi, Insho, Kanemitsu, Suzuki, Idemitsu, Motonaga.
· Grupo Cobra: Alechinsky, Appel.
· Pop Art Inglés y Americano: Richard Hamilton, Peter Phillips, Warhol, Rosenquist, Oldenburg, Jasper Jhons, Allen Jones, Rauchenberg, Ruscha, Fahlstrom, Lichtestein.
· Brutalismo: Jean Dubufet.
· Nueva Figuración: Antonio Seguí.
· Mínimal: primera en España de Donald Juud

EXPOSICIONES COMISARIADAS

· "Ocho en punto". Comisario José Miguel Cortés, participan en la exposición: Albelda, Aymerich, Cotanda, Salomé Cuesta, Maribel Doménech, Chipi Garrido, Rosa Martínez Artero, José Saborit.
· "Ficciones". Comisario José Miguel Cortés, exponen: Enrique Algarra, José a. Terradez, Sergio Barrera, Carmen Navarrete, Álvaro Romero.
· "Vestigios". Comisario José Miguel Cortés, exponen: José Manuel Martín Edo. Ana Navarrete, Paco Vacas.
· "Los Sueños del Agua". Comisario Manolo García, exponen: Alfonso Herraiz, Mau Monleón, Isabel Tristán.
· "Asunto Privado". Comisario Juan Vicente Aliaga, exponen: Carlos Domingo, Alex Francés, Jesús Martínez Oliva.
· "Dos a Dos". Comisario David Pérez, exponen Fernando Machado, Silvia Martí, Jaume Pinya, Susana Vidal.
Comisario Nilo

FUNDACIONES, COLECCIONES, MUSEOS E INSTITUCIONES CULTURALES

AYUNTAMIENTO DE PAMPLONA, CAM, CHASE MANHATAN BANK, CENTRO CULTURAL VILLA MADRID, COLECCION ARTE CONTEMPORÁNEO, MADRID, CLUB DIARIO LEVANTE, DIPUTACIÓN DE ZARAGOZA, EXCMA. DIPUTACIÓN DE VALENCIA, EXCMO. AYUNTAMIENTO DE VALENCIA, FESTIVAL AGROEROTIC L´ALCUDIA, FUNDAZIONE MICHETTI, ITALIA., FUNDACIÓN BANCAIXA DE PICTURA, FUNDACION MARTINEZ GUERRICAVEITIA, GENERALITAT VALENCIANA.
GESTION CULTURAL Y COMUNICACIÓN, SANTANDER, IBERCAJA, MUA-UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE ALICANTE.
PABELLÓN MIXTOS, CIUDADELA PAMPLONA, PALAU MARQUES DE LA SCALA,SAINSBURY CENTER FOR VISUALS ARTS, UNIVERSITY NORWICH, ENGLAND, UNIVERSIDAD POLITECNICA DE VALENCIA / UNIVERSIDAD DE VALENCIA .

GALERIAS colaboradoras:

WADDINGTON, MALBOROUGH, YVON LAMBERT, JOAN, PRATS, REKALDE GIMPEL FILS, GUY PIETERS, MICHAEL SCHULTZ, ADELANTADO, SCHEFFEL, FASSBENDER, SCHMIDT, FERRAN CANO, VAL I 30, DEMENGA, P.MULET, EUDE, ESPAIS, LEVY, SALVADOR DIAZ, BRASSEURS, FERNANDO SILIO.

BIBLIOGRAFIA:

LAPIZ, LEVANTE, PROVINCIAS, TURIA, CIMAL, EL PUNTO ARTES, EL PAIS, ABC, EL MUNDO, ARTE Y PARTE.
EQUIPO REALIDAD EN EL IVAM ISBN 84-482-0259-7, LA GUERRA CIVIL DEL EQUIPO REALIDAD FACUNDO
TOMAS Y ENRIQUE TORMO, (UNIVERSIDAD DE VALENCIA), QUIEN DIJO NO IMÁGENES DEL ARTE POP EN ESPAÑA,
FERNANDO FRANCES: (AYUNTAMIENTO DE PAMPLONA), EQUIPO REALIDAD "1966-1976" MARIA JOSE COROMINAS
Y JUAN ANGEL BLASCO. CASAL SOLLERIC, (PALMA DE MALLORCA), "EQUIPO REALIDAD": UNA MIRADA VICENTE AGUILERA
CERNI Y ALBERTO CORAZÓN, (CENTRE CULTURAL D´ALCOI), SPAIN IS DIFFERENT PUBLICADO SAINSBURY CENTER
FOR VISUAL ARTS, 98 MUSEO DE LA CIUDAD DE VALENCIA Y SAINSBURY CENTRE FOR VISUAL ARTS, NORWICH. FACE A L´HISTORIE 1933-1996 CENTRE GEORGES POMPIDOU EDITA FLAMMARION, (PARIS), CRONICA Y REALIDAD UNIVERSIDAD POLITECNICA DE VALENCIA TOMAS LLORENS Y COMO COMISARIO DE EXPOSICIÓN JOSE LUIS CLEMENTE Y CHIPI GARRIDO. TESIS DOCTORAL DE LA LICENCIADA EN BELLAS ARTES MANUELA CARBONELL FERRANDO, DIRIGIDA POR EL DR. ANTONIO TOMAS SANMARTIN CATEDRÁTICO DE LA FACULTAD DE SAN CARLOS DE VALENCIA, CUYO TEMA ES "TRAYECTORIA Y CATALOGACIÓN DE LAS EXPOSICIONES CELEBRADAS EN GALERIA PUNTO".

CATALOGOS:

1972: AMADOR, CANOGAR, VIOLA, CELIS, MONTAÑANA, EGIDO, ANZO, ORTEGA.
1973: FERNANDO SOMOZA, FRANCISCO HERNANDEZ, JOAN MIRÓ, SALVADOR SORIA, GREGORIO PRIETO, JOSE
CABALLERO, JOSE LUIS VERDES,
POP ART: WARHOL, JASPER JONES, ALLEN JONES, WARHOL, ROSENQUIST, OLDENBURG, RAUSCHENBERG, RUSCHA, FALSTROM, LICHTENSTEIN, RICHARD, HAMILTON.
1975: TAPIES, ALBERTO, JEAN DUBUFFET, JULIO GONZÁLEZ.
1976: APPEL, 75 AÑOS DE PINTURA VALENCIANA, ADAMI, EQUIPO REALIDAD.
1977: GEORGES MATHIEU, RENAU, ARROYO, FEITO.
1978: SAURA, HARTUNG, JOAN MIRÓ 85 ANIVERSARIO, EQUIPO CRONICA, TAPIES.
1979: MATTA, JOAN CARDELLS, LUCIO MUÑOZ, PICASSO.
1980: TAPIES, MILLARES.
1981: TAPIES, GUERRERO, JORGE CASTILLO.
1982: CLAVÉ, EQUIPO CRÓNICA MULTIPLES.
1983: JOAN MIRÓ (MARAVILLAS ACRÓSTICAS), DARIO VILLALBA, ANTONIO SEGUÍ.
1984: FEITO, DAVID HOCKNEY, WOLF VOSTELL.
1985: ALECHINSKY, GENOVES, VASARELY. KENETH NOLAND, PICASSO, TAPIES (LLULL), LINDSTRÖM
1987: BARCELO, "OCHO EN PUNTO": COMISARIO JOSÉ MIGUEL CORTÉS, ALBELDA, AYMERICH, COTANDA, SALOMÉ CUESTA, CHIPI GARRIDO, R.M. ARTERO, MARIBEL DOMECH, SABORIT.
1988: "FICCIONES": COMISARIO JOSÉ MIGUEL CORTÉS. PARTICIPAN: ALGARRA, TERRADEZ, SERGIO BARRERA, C. NAVARRETE, ROMERO.
1989: RAMON DE SOTO, "VESTIGIOS" COMISARIO JOSÉ MIGUEL CORTÉS: MARTÍN EDO, ANA NAVARRETE, PACO VACAS.
1990: PETER PHILLIPS, TAPIES, MAHADAVI, DARIO VILLALBA.
1991: DONALD JUUD. "LOS SUEÑOS DEL AGUA" COMISARIO MANOLO GARCIA PARTICIPAN MAU
MONLEÓN, ISABEL TRISTAN, ALFONSO HERRAIZ. RICHARD HAMILTON, GENOVES, AMPARO CARBONELL
1992: ALBERT IRVING, ALLEN JONES, GUINOVART, SABORIT.: PEPE NEBOT, ANA PETERS, "ASUNTO PRIVADO" COMISARIO JUAN VICENTE ALIAGA PARTICIPAN CARLOS DOMINGO, ALEX FRANCES, J.M. OLIVA. EQUIPO REALIDAD, ALABAU, MARIBEL DOMÉNECH.
1994: FRANCISCA MOMPÓ, LUCIO MUÑOZ, TAPIES.
1995: PILAR INSERTIS, LAMAZARES, ALABAU.
1996: DARIO BASSO, MAX KAMINSKY, "DOS A DOS, " COMISARIO DAVID PEREZ PARTICIPAN: F. MACHADO, SILVIA, JAUME PINYA, SUSANA VIDAL, MOVIMIENTO INERCIA, FRANCISCA MOMPÓ, CHILLIDA.
1997: PHILLIPE FAVIER, "25 ANIVERSARIO GALERÍA PUNTO": ADAMI, APPEL, ARROYO, CANOGAR, CLAVÉ, ONDOY, CHILLIDA, DALI, EQUIPO CRÓNICA, EQUIPO REALIDAD, FEITO, GENOVES, GUINOVART, JULIO GONZALEZ, ALLEN JONES, DONALD JUUD, LINDSTÖM, MILLARES, JOAN MIRÓ, MOMPO, LUCIO MUÑOZ, ORELLANA, PICASSO, RENAU, SEMPERE, ANTONIO SÉGUI, SAURA, SICILIA, P.SERRANO,TAPIES, VOSTELL, A.R. PENK, L. MOSCARDÓ. : ANA PETERS, JUAN UGALDE, ECHELLE UN ONZIEME, MARIBEL DOMÉNECH, ROCIO VILLALONGA.
1999: TEJEDA, CORNELIA SCHLEIME, PETER PHILLIPS, APORIAS, XIMO LIZANA, PEPE NEBOT, ISABEL OLIVER, AMPARO TORMO, ROSARIO BELTRÁN.


EDICIONES DE GRÁFICA ORIGINAL:

ALBERTO, ANZO, BARJOLA, JIM BIRD, JAVIER CALVO, CANOGAR, CASTILLO, CELIS, CONDOY, DE ANDREIS, ALVARO DELGADO, EQUIPO REALIDAD, EQUIPO CRÓNICA, WILL FABER, FEITO, FINO, GENOVÉS, GUINOVART, GORDILLO, HSIAO, JACOBSON, KAMINSKY, LE PARC, LINDSTRÖM, MALLEBRERA, MATEOS, MICHAVILA, MOMPÓ, NAWAR, ORTEGA, ORELLANA, PALUZZI, PERICOT, PORCAR, PRIETO, PRIETO, RENAAU, SCHLOTTER, SEMPERE, HORACIO SILVA, TÁPIES, ÚRCULO, VILLAR, VIOLA, VOSTELL, XIL. ITURRALDE. 

Comentaris